McDonald’s snižuje obsah trans-mastných kyselin v používaném oleji
Napsal admin • Říj 11th, 2010 • Rubrika: Nutriční informace7. 11. 2006 – Praha – Společnost McDonald’s dnes zveřejnila plán do dvou let výrazně snížit obsah trans-mastných kyselin v používaném fritovacím oleji. Jedná se o další krok v rámci dlouhodobé strategie nabízet zákazníkům kvalitní produkty a větší možnosti volby vyváženého stravování. Cílem McDonald’s je, aby do poloviny roku 2008 (v závislosti na možnostech dodavatelů) více než 6300 restaurací po celé Evropě používalo nový olej s obsahem méně než 2 % trans-mastných kyselin.
McDonald’s nahradí v současnosti používaný řepkový a slunečnicový olej (a jejich směsy) směsí vysoce olejnatých slunečnicových olejů a/nebo vysoce olejnatých olejů ze semen řepky olejné. Tak dosáhne omezení obsahu trans-mastných kyselin na maximálně 2 procenta a současně hladina nasycených tuků nepřekročí 12 %. Změna používaného oleje sníží výrazně obsah transtuků v hranolkách, smažených kuřecích a rybích výrobcích a dalších smažených produktech bez vlivu na chuťové charakteristiky jídel. To dokazují i spotřebitelské průzkumy.
„Rozhodnutí snížit obsah trans-mastných kyselin je součástí snahy McDonald’s neustále zlepšovat kvalitu jídel a nabízet zákazníků stále zajímavější možnosti volby v rámci vyváženého stravovaní,“ říká Arnauld Burlin, generální ředitel McDonald’s ČR/SR. „Od počátku 90. let intenzívně pracujeme na zlepšení výživových hodnot používaného oleje. Současně s našimi dodavateli usilujeme o to, aby používané suroviny by dostupné v dostatečném množství a splňovaly ty nejnáročnější standardy kvality a bezpečnosti.“
V praxi to znamená, že McDonald’s požádal dodavatele, aby vypěstovali dostatečné množství vysoce olejnatých řepkových a slunečnicových semen tak, aby byly pokryty požadavky na dodávky nového oleje do všech restaurací po celé Evropě do poloviny roku 2008.
McDonald’s bude zavádět nový olej do svých provozoven postupně v závislosti na jeho dostupnosti. Jako první budou v následujících měsících zásobovány restaurace v Dánsku, Švédsku, Norsku a Finsku. McDonald’s současně striktně požaduje od svých dodavatelů využívání geneticky nemodifikovaných výrobků a ingrediencí.
Poznámka:
- Trans-mastné kyseliny se vyskytují v částečně hydrogenovaných tucích, avšak jejich stopy můžeme nalézt i v rafinovaných olejích, mléčných výrobcích a živočišných tucích. Např. v USA mohou být výrobky označovány tzv. „TFA free“ nebo „0 Trans“, bez obsahu trans-mastných kyselin, pokud množství těchto kyselin nepřevýší 0,5 g na porci. Toto není dovoleno v Evropě. McDonald’s do poloviny roku 2008 dosáhne výrazně nižší obsah trans-mastných kyselin než 0,5 gramů na porci.
- McDonald’s se jako člen European Modern Restaurant Association se v rámci EU aktivně účastní činnosti Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health. Více informací naleznete na ec.europa.eu/health/index_en.htm.

admin je
Email na autora | Všechny články od admin