Fast Food

neboli rychlé občerstvení

V hlavní roli TORTILLA…

Napsal admin • Říj 11th, 2010 • Rubrika: Tortilly

Slyšíme o nich téměř na každém kroku, jsou nám nabízeny v různých restauracích, stále častěji se stávají součástí našeho jídelníčku. Řeč není o nikom jiném než o tortillách. Víme však, odkud pochází a proč je máme tak rádi?

Tortilla, pro někoho obyčejné španělské slovo odvozené od slova torta – vyjadřující jednoduchý kulatý koláč, pro jiné přitažlivé jméno a kombinace lahodných chutí. Naše babičky možná ani netuší, co se za slovem tortilla skrývá, avšak třeba Španělé a Mexičané jsou v přípravě tortill přeborníky.

Počátky pokrmu jménem tortilla sahají až do 16. století, kdy byla španělskými dobyvateli převezena za oceán a uchytila se převážně v Mexiku. Tortilla je tenký, nekvašený plochý chléb vyrobený z mleté kukuřice nebo pšeničné mouky, který je, plněný masem nebo jinými ingrediencemi, nedílnou součástí jídelníčků Mexičanů a hispánských obyvatel Severní Ameriky. V Mexiku, zejména ve městech, jsou v současnosti většinou kukuřičné tortilly vyráběny pomocí strojů a jsou velmi tenké a jednotné. Ale v Guatemale, Hondurasu či třeba Salvadoru jsou často vyráběny ručně a jsou tedy silnější. V těchto oblastech jsou tortilly pro svoji všestrannost využívány také jako „nádobí“.

Zajímavost u tortill je, že se staly vůbec nejpopulárnějším „etnickým“ chlebem a předčily i francouzské bagety, anglické vdolky nebo třeba řecký chléb pita. Největšími spotřebiteli tortill na světě jsou Mexičané, kteří nemají pro čerstvou pochoutku nikdy daleko.

Tortilly se zde vyrábí prakticky na každém rohu bez ohledu na velikost města či vesnice. Významnými konzumenty tortill jsou také Američané, především hispánského původu, kteří podle odhadů společnosti Tortilla Industry Association (TIA) spotřebovali v roce 2000 více než 85 miliard placek.

Tortilly hrají významnou roli prakticky v každém tradičním mexickém jídle. Používají se k přípravě tacos, tortilla chips nebo třeba burritos. Příprava finálního pokrmu je velice snadná. Tortilla může být prohřátá v troubě, dušená, grilovaná, smažená či ohřátá v mikrovlnné troubě. Avšak spousta receptů počítá také se studenou variantou.

Štítky:

admin je
Email na autora | Všechny články od admin

Comments are closed.